כל מה שצריך לדעת על רכב היברידי
מכוניות היברידיות הופכות יותר ויותר פופולריות ככל שהצרכנים הופכים מודעים יותר לסביבה ומחפשים דרכים להפחית את צריכת הדלק שלהם, להוזיל עלויות שוטפות ומחפשים חלופה ירוקה יותר.
רכבים היברידים, על כל סוגיהם, הפכו לבחירה הפכו למאוד פופולאריים בישראל, גם בשוק הרכב החדש וגם בשוק המכוניות המשומשות - רכב היברידי מאוד מבוקש. נעבור כאן יחד על היתרונות והחסרונות של מכוניות היברידיות, איך הן פועלות, הדגשים שחשוב לדעת כשקונים רכב היברידי, הסוגים השונים הקיימים בשוק הישראלי והמותגים הבולטים בתחום.
מה הן מכוניות היברידיות?
מכונית היברידית היא רכב העושה שימוש גם במנוע חשמלי וגם במנוע בנזין מסורתי ויודע לטעון את הסוללה ההיברידית תוך כדי שימוש ברכב. המנוע החשמלי מסייע למנוע הבנזין בהנעת הרכב, הפחתת צריכת הדלק והפליטה. מכוניות היברידיות (לא פלאג-אין, נסביר בהמשך את ההבדלים) משתמשות בסוללה ייעודית כדי לאחסן אנרגיה חשמלית שנוצרת בתהליך של בלימה רגנרטיבית או כשהמנוע במצב סרק. במצב חשמלי, הרכב יכול לנסוע במהירויות נמוכות יחסי או כאשר אין צורך במנוע הבנזין. כאשר נדרש יותר כוח, מנוע הבנזין נכנס לפעולה ומשתלט. זה יורגש כשעוברים מנסיעה במהירות נמוכה לנסיעה במהירות גבוהה, צורך בכוח (למשל, בעליות) או כשהסוללה ההיברידית מתרוקנת.
בלימה רגנרטיבית:
מונח מרכזי וחשוב ברכב היברידי הוא בלימה רגנרטיבית והיא תכונה מרכזית במכוניות היברידיות המסייעת להגביר את היעילות שלהן ולהפחית בזבוז אנרגיה שקורית ברכבים עם מנוע בערה פנימי רגילים (דיזל או בנזין). זוהי מערכת בלימה הלוכדת אנרגיה שנוצרת במהלך בלימת הרכב וממירה אותה לחשמל שניתן להשתמש בו כדי להטעין מחדש את הסוללה ההיברידית של המכונית. היא יעילה יותר בנסיעות בתוך העיר, בירידות, או בנסיעה איטית ששם תדירות הבלימה היא גבוהה יותר. ברמת חווית הנסיעה, הבלימה הרגנרטיבית לא מורגשת.
נסיעה יומיומית עם רכב היברידי:
אם אתם נוסעים הרבה בתוך העיר, אתם תרגישו את השילוב של החשמל והבערה הפנמית מצוין. הרכב יתחיל נסיעה בדרך כלל במצב חשמלי ואחרי מרחק מסוים הסוללה תתרוקן ומנוע הבנזין יכנס לפעולה ויניע את הרכב. תוך כדי הנסיעה הסוללה ההיברידית תטען וברגע שתנאי הנסיעה יתאימו הרכב יעבור למצב נסיעה חשמלי. בחווית הנהיגה עצמה - המעבר בין סוגי ההנעות מאוד חלק.
יתרונות של מכוניות היברידיות:
יעילות דלק:
אחד היתרונות העיקריים של מכוניות היברידיות הוא יעילות הדלק שלהן. למכוניות היברידיות יש בדרך כלל צריכת דלק טובה משמעותית מאשר לכלי רכב מסורתיים המונעים בבנזין. זה מתורגם לחיסכון בעלויות הדלק, שיכול להיות משמעותי לאורך זמן. למשל ולפי פרסומי יצרן, צריכת הדלק הממוצעת של קיה נירו 2021 היברידית היא כ-21 ק"מ לליטר אל מול סיאט ארונה בהנעת בנזין שצריכת הדלק שלה היא כ-17 ק"מ לליטר. או במילים אחרות, על כל ליטר דלק, הקיה נירו תדע לנסוע 4 ק"מ נוספים. לצורך השווה פשוטה, על מיכל דלק מלא של 40 ליטר, ה-קיה נירו 2021 תצליח לנסוע כ-840 ק"מ מול הסיאט ארונה שתצליח לעבור רק 680 ק"מ. הבדל עצום שבא לידי ביטוי בעלות הדלק.
שמירה על ערך:
רכבים היברידים מאוד מבוקשים בשוק הרכב המשומש בישראל. גם אם הרכב בן 3-4 שנים, רמת הביקוש שלו מאוד גבוה. הדגמים ההיברידים הנפוצים ביותר הם הקיה נירו, טויוטה קורולה ויונדאי איוניק היברידי. הדגמים האלו שומרים על ערך גבוה גם אחרי 4-5 שנים באופן יחסי לרכבי בנזין, שם ערך הרכב יורד פשוט כי הם פחות מבוקשים היום.
יש שני סוגים מרכזיים של מכוניות היברידיות:
היברידית (רגילה):
כל התוכן שכתוב כאן מתייחס לרכב כזה בדיוק.
היברידית מלאה היא רכב שיכול לפעול גם באמצעות מנוע הבנזין וגם המנוע החשמלי באופן עצמאי או בשילוב. אלו מכוניות שיודעות לשלב בין כל הזמן בין נסיעה חשמלית ונסיעה על מנוע בנזין.
הנסיעה החשמלית תקרה בעיקר במהיריות נמוכות וכשמהירות הנסיעה עולה, המנוע הרגיל יכנס לפעולה.
אלו רכבים אידיאליים לנסיעות בתוך העיר כי שם הערך הגדול ביותר שלהם מבחינת נסיעה היברידית, הטענה תוך בלימה רגנרטיבית וחסכון בדלק.
פלאג-אין היברידית:
מכונית פלאג-אין היברידית היא מכונית שמשלבת רכב חשמלי ורכב היברידי וככה צריך גם להסתכל עליהן. בכובע של רכב חשמלי, הפלאג-אין נטענת מעמדת הטענה חיצונית, כמו למשל עמדות הטענה ציבוריות או שקע ביתי. טווח הנסיעה החשמלי שלהן נמוך יותר משמעותית מרכב חשמלי מלא. אם בין עמדת טעינה אחת לשניה יש לכם כ-50-60 קילומטר, פלאג-אין יכול להיות פתרון מעולה.
ברגע שהסוללה החשמלית מתרוקנת, הרכב יעבור למצב נסיעה היברידי רגיל.
כאן אפשר לקרוא עוד על רכבי פלאג-אין.
אחריות על סוללה היברידית:
הסוללה ההיברידית היא רכיב מאוד יקר ויכול להגיע גם ל-12,000 שח בדגמים מסוימים. כשקונים רכב היברידי מאוד חשוב לבדוק מול היצרן שהסוללה ההיברידית נמצאת בתוך טווח האחריות. איך עושים את זה? מאוד פשוט - פונים לאחד המוסכים הרשמיים של היצרן, נותנים את מספר הרכב ומוודאים שהסוללה באחריות.
יש שוני בין סוגי האחריות של יצרני הרכב, אבל תמיד חשוב ללמוד ולהבין את תוקף ותנאי האחריות של היצרן על הסוללה ההיברידית. סוללה היברידית היא דבר יקר (מאוד) ולכן חשוב בעיקר כשקונים רכב היברידי משומש לבדוק טוב את תנאי האחריות על הסוללה.
הדגמים ההיברידים הנפצים בישראל:
בלי הסתכלות לפי שנת ייצור אפשר לראות שמבחינת הדומיננטיות בשוק ההיברידי - למרות שיונדאי מחזיקה את המקום הראשון עם האיוניק הייבריד, הייצור של הדגם הזה הופסק ב-2022 וטויוטה בפועל מציגה שליטה די גדולה בשוק הזה.
מותגים היברידיים שעתידים להכנס לשוק הפרטי:
נכון לכתיבת שורות אלו (אפריל 2023) נמצאות כרגע בחברות הליסינג לא מעט מכוניות היברידיות, שנצאות בסוף חוזה הליסינג שלהן ועתידות להשתחרר בקרוב לשוק הפרטי.
המשמעות היא שבכל חודש יכנסו יותר ויותר מכוניות היברידיות לשוק, דבר שיכול להוריד את המחיר של רכב היברידי משומש פשוט כי ההיצע גדל.
המידע במאמר מסתמך על ניתוח נתוני משרד התחבורה והצלבת מקורות מידע שונים ונכון לחודש אפריל 2023.